Politika 05.02.2021.

Ambasada SAD-a o Inzkovom pismu: Veličanje ratnih zločinaca ugrožava mirnu budućnost Bosne i Hercegovine

ČITANJE: 1 minuta

Komentarišući pismo koje je visoki predstavnik Velantin Inzko uputio Narodnoj skupštini RS-a, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručili su da podržavaju svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja, prenosi Fena.

“Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine”, rečeno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na molbu za komentar o inicijativi, odnosno pismu visokog predstavnika Valentina Inzka, kojom od Narodne skupštine RS-a traži da u roku od tri mjeseca poništi povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Narodna skupština RS-a je, između ostalih, povelje dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

“Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama širom zemlje uklone simbole razdora te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti”, poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(E.M)