Vijesti 03.06.2021.

Ambasada SAD-a u BiH obilježila mjesec LGBTQI prava isticanjem velike gay pride zastave

ČITANJE: 1 minuta

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH obilježila je mjesec posvećen pravima LGBTQI osoba (tzv. Pride month), isticanjem velike zastave u duginim bojama, koja je u svijetu prihvaćena kao službena zastava LGBTQI osoba (tzv. gay pride flag).

Fotografija ambasade s istaknutom zastavom podijeljna je na službenom Twitter profilu Ambasade SAD-a u BiH. Još jedna takva zastava podignuta je na jarbol uz državnu zastavu SAD-a.

“Ovog Pride mjeseca mi obilježavamo raznolikost i prava LGBTQI ljudi. Podržavamo povećanu vidljivost i osnaživanje queer žena, transrodnih i drugih rodno raznolikih osoba, interspolnih osoba i svih LGBTQI zajednica”, kažu iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo “mjesec LGBT ponosa” održava se u Sjedinjenim Državama u znak sjećanja na pobune u Stonewallu, koje su se dogodile krajem juna 1969. Kao rezultat toga, tokom ovog mjeseca održavaju se mnogi događaji ponosa kako bi se prepoznao utjecaj LGBT osoba na svijet. Tri predsjednika Sjedinjenih Država službeno su proglasila juni mjesecom ponosa.

(E.M)

Oznake: ambasada SAD