Politika 29.12.2022.

Ambasada SAD: BiH je vlasnik državne imovine

ČITANJE: 1 minuta

Ambasade SAD u Sarajevu reagovala je na Tviteru na današnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj je poručio da Narodna skupština jedina ima pravo da odlučuje o imovini Srpske.

Iz Ambasade SAD poručuju da Bosna i Hercegovina titular državne imovine, te da nadležnost za njeno uređenje spada u isključivu odgovornost institucija na nivou BiH.

“Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasni: Bosna i Hercegovina je titular državne imovine i nadležnost za njeno uređenje spada u isključivu odgovornost institucija na državnom nivou”, saopšteno je jz Ambasade SAD u Sarajevu.

Iz Ambasade dodaju da jučerašnje usvajanje u NSRS još jednog Zakona o nepokretnostima ne mijenjaju se osnovne pravne činjenice.

“Član III(3) Ustava BiH takođe je jasan. Republika Srpska mora ‘u potpunosti poštovati’ Ustav i odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se to vlastima Republike Srpske ili ne. Sklonost izabranih lidera prema neproduktivnoj politici učinka umjesto uključivanju u pregovore u dobroj namjeri za rješavanje ovog pitanja dolazi po cijenu ekonomskog razvoja, što bi koristilo građanima ove zemlje, uključujući i one koji žive u RS”, navode iz Ambasade SAD.

(N.S)