Politika 24.01.2024.

Ambasada SAD: Dokument iz Laktaša mnogo govori o izborima, ali malo o integritetu

ČITANJE: 1 minuta

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se o zapisnicima sa sastanka lidera u Laktašima.

Nakon sastanka lideri su rekli kako su napravili pomake po brojnim pitanjima, između ostalih, oko izmjena Izbornog zakona.

– Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini pravni način rješavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom su ustavne izmjene.

Ostali prijedlozi u dokumentu bi ojačali trenutni neodgovorni sistem i pomaknuli stranačku politiku Bosne i Hercegovine prema oligarhiji, upravo pogrešnom smjeru za demokratiju u zemlji.

Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena tako da sačuva mogućnost izborne prevare, koja je napravila problem i tokom izbora u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina prebroji ispravno.

Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokratije u zemlji – poručili su iz Ambasade SAD.

Oznake: ambasada SAD