Politika 15.04.2021.

Ambasada SAD: Entiteti van BiH nemaju budućnost

ČITANJE: 1 minuta

Nećemo komentarisati spekulacije o non paperu na koji se referišete, kazali su za iz Ambasade SAD u BiH odgovarajući na upit medija o ”non paperu” koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Kako su istakli iz Ambasade za N1, stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređne za evroatlantsku zajednicu je dobro poznat i nepromijenjen.

“Mi smo privrženi principima Dejtona-Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, naveli su iz Ambasade SAD.

Istakli su da secesionistička retorika, dovođenje u pitanje postojanja bilo kojeg od dva entiteta, dovođenje u pitanje posvećenosti SAD i EU ili drugih partnera unapređenju stabilnosti i prosperiteta BiH, primarno ima za cilj udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU.

(A.M.)

Oznake: ambasada SAD