Politika 11.02.2021.

AMBASADA SAD I DELEGACIJA EU U BIH: Nakon izbora u VSTV-u započeti novo poglavlje

ČITANJE: 2 minute

Iz Ambasade SAD u BiH i Delegacije EU saopćili su da su upoznati s jučerašnjim izborom novog rukovodstva VSTV-a. Poručili su da bi se ovim imenovanjima trebao okrenuti novi list i započeti novo poglavlje.

“Zahvaljujemo se sutkinji Saneli Gorušanović-Butigan na konstruktivnoj ulozi u osiguravanju kontinuiteta aktivnosti Vijeća tokom prelaznog perioda”, naveli su na početku.

Iz SAD i EU očekuju da novo rukovodstvo VSTV-a hitno ubrza pravosudne reforme koje su neophodne za integraciju Bosne i Hercegovine u EU.

“Naredni koraci VSTV-a će odredit njegov kredibilitet naspram javnosti kao i donatorskoj zajednici koja pomaže ovu instituciju. Kredibilan, transparentan i pouzdan VSTV preduvjet je za funkcionisanje vladavine prava u BiH. Očekujemo od članova VSTV-a da vode svojim primjerom”, saopćeno je.

Smatraju da glavni prioritet VSTV-a treba biti temeljita provedba izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet, a nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji trenutni nacrt, prenosi Klix.

“Izmjene i dopune Zakona kojima se uspostavlja sistem provjera imovine, pravni lijek za odluke o imenovanjima, regulisanje sukoba interesa članova VSTV-a, poboljšane odredbe o razrješenju članova VSTV-a, te poboljšani disciplinski postupci za sudije i tužioce, sveukupno će ojačati integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

To uključuje uspostavljanje Odjela za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, zaduženog za provjeru izjava o imovinskom stanju, istovremeno osiguravajući da unapređenje praksi imenovanja i ocjenjivanja rada ostaju prioritet. U skladu sa preporukama iz Priebeovog izvještaja, VSTV mora uspostaviti rigorozan i kredibilan sistem provjera izjava o imovini kako bi počeo sa vraćanjem povjerenja javnosti u ovu instituciju i cjelokupno pravosuđe”, navedeno je.

Za kraj su istakli da Evropska unija u BiH i Ambasada SAD-a, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, te, što je najvažnije, građanima BiH, nastavlja pomno pratiti rad VSTV-a i cjelokupnog pravosuđa.

“Podržavamo konstruktivne korake s ciljem vraćanja povjerenja i unaprjeđenja funkcionisanja vladavine prava i učinkovitosti, integriteta i odgovornosti pravosuđa.”

(SB)

Oznake: ambasada SAD