Politika 25.05.2022.

AMBASADA SAD: Nema vremena, ni opravdanja za odgađanje izbora u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Nakon današnjeg sastanka ambasadora Kvinte sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i njegovom zamjenicom, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, oglasila se i Ambasada SAD na Twitteru.

– Ambasador Marfi i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost prema bh. demokratiji i odobri finansiranje opštih izbora 2. oktobra. Nema vremena, niti opravdanja za odlaganje ovog odobrenja.

Suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta. U članu 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno je navedeno da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebne odluke o odobravanju izdataka.

Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da ova odredba dozvoljava odobravanje finansiranja izbora. Kontinuirani nedostatak sredstava za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH – naveli su iz ambasade SAD u BiH.

(SB)

Oznake: ambasada SAD