Politika 21.04.2021.

Ambasada SAD: Neodgovorna i opasna zapaljiva retorika o ratu i secesionizmu

ČITANJE: 1 minuta

Iz Ambasade SAD danas su odgovorili na upit “Avaza” kako komentarišu izjave lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji poziva na secesiju i formiranje Komisije o mirnom razlazu  Bosne i Hercegovine, kao i na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji tvrdi da ne može tvrditi da neće biti rata u BiH, te ako rata bude, da će on stati ispred ljudi da ih povede u borbu.

– Građani BiH zaslužuju od svojih lidera više od remetilačkog djelovanja s ciljem skretanja pažnje sa pokretanja primarnih ekonomskih i izbornih reformi, te reformi iz oblasti vladavine zakona uz pomoć kojih će ova zemlja krenuti naprijed. Zapaljiva retorika koja govori o ratu, secesionizmu i BiH opasna je, neodgovorna i neprihvatljiva. Što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

Stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom –  navodi se u odgovoru za “Avazov” portal iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(A.M.)

Oznake: ambasada SAD