Politika 22.01.2024.

Ambasada SAD: Nije moguće kroz Izborni zakon promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država saopćila je da je nemoguće promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH da bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava samo kroz Izborni zakon, već su neophodne i izmjene Ustava BiH.

“Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko presuda kojima se nalaže lokalnim političkim liderima da izmijene Dejtonski ustav, a EU je naglasila da se Bosna i Hercegovina ne može pridružiti EU bez toga”, navodi se.

Naglašavaju da se najistaknutija od tih odluka odnosi na tročlano Predsjedništvo BiH.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera u zemlji da postignu kompromise neophodne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način koji ga dovodi u skladu sa presudama ECHR-a. Međutim, izmjenama Izbornog zakona BiH to nije moguće učiniti. Potrebni su ustavni amandmani”, dodaju.

Napominju da su međunarodni pravni stručnjaci, uključujući i Venecijansku komisiju, bili nedvosmisleni po ovom pitanju tokom pregovora o izbornoj reformi tokom 2021. i 2022. godine.

“Ova osnovna pravna činjenica nije promijenjena”, zaključili su.

Čini se da je saopćenje ambasade SAD odgovor na danas objavljeni prijedlog Dragana Čovića o promijeni načina izbora članova Predsjedništva koji u jednoj varijanti podrazumijeva samo promjenu Izbornog zakona, ali ne i Ustava BiH.

“Riječ je o prijedlogu iz Mostara od prije 10 dana s kolegama iz Trojke pod uslovom da se ne može promijeniti ustav – nemijenjajući ustav da napravimo promjene koje će odraziti odnos da nije dobro da jedan narod bira predstavnika drugom narodu. Ništa se ne mijenja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine pri izboru bošnjačkog člana Predsjedništva, ali smo dodali uslovnu katerogiju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Livanjski i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu”, obrazložio je Čović, prenosi Klix.

Oznake: ambasada SAD