Politika 19.04.2024.

AMBASADA SAD: Ništa što organizuju u Republici Srpskoj neće promijeniti činjenice o Srebrenici

ČITANJE: 1 minuta

“Za svaku osudu i neodgovorno je negiranje srebreničkog genocida od predsjednika Republike Srpske Dodika i drugih lidera iz Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjoj Luci, saopštili su iz Ambasade SAD.

– Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH. U Srebrenici se 1995. desio genocid. To je više puta potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde.

Ništa što gospodin Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN. Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN-a, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom.

Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i anti-dejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Dejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije – naveli su iz Ambasade SAD.

Oznake: ambasada SAD