Politika 12.04.2021.

AMBASADA SAD O SASTANKU SA PAHOROM: Van BiH, entiteti nemaju budućnost

ČITANJE: 2 minute

Današnja saznanja da je predsjednik Slovenije Borut Pahor, pitao članove Predsjedništva BiH da li je moguć miran razlaz u BiH, te navodno slanje “non papera” premijera Slovenije o istom pitanju u Brisel, komentirali su iz Ambasade SAD u BiH.

Kako su za Klix.ba rekli iz Ambasade Sjedinjenih Država, ne žele špekulisati o navodnim izjavama Pahora i Janše, međutim, ističu da je stav SAD-a po ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromjenjen, prenosi Klix.

“Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Dodali su da niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH”, jasni su u izjavi Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Istovremeno, danas je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na poziv člana Željka Komšića stigla ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac, nakon što je objavljena informacija da je premijer te zemlje Janez Janša u Brisel uputio “non paper”, neslužbeni dokument, koji tretira i budućnost BiH.

(SB)

Oznake: ambasada SAD