Politika 25.05.2022.

AMBASADA SAD: Osuđujemo nacionalizam i ekstremizam zvaničnice SDA za koju su izbori “džihad”

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica organizacije žena SDA u Kantonu Sarajevo Alma Omerović nedavno je na društvenim mrežama izbore u BiH proglasila “džihadom”.

Na izjavu zvaničnice SDA u javnosti je bilo brojnih reakcija, a najnovija stiže iz Ambasade SAD u BiH.

“Predsjedniče, čist nijjet, vjerničko srce i vizija su garant naše pobjede, ako Bog da. Izdajnici imaju zajedničkog kandidata – jer im je mržnja i izdaja jedini zajednički cilj oko kojeg su se okupili.

Pismonoša Denis Bećirović je izdao Bošnjake u genocidnoj republici srpskoj, izdao bi nas i u državi! Zakonom o prebivalištu je betonirano etničko čišćenje. U pamet Bošnjaci, ovo je džihad našeg vremena“, poručila je Omerović na Facebooku.

Portal Bild.ba pitao je Ambasadu SAD u BiH o šokantnim izjavama Omerovićeve, a Ambasada je oštro osudilo njenu izjavu. Izjavu ambasade SAD ovaj portal prenosi u cijelosti:

“Sjedinjene Države su posvećene miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i njenom multietničkom karakteru. Osuđujemo nacionalističku i ekstremističku retoriku podjela, kao i takve aktivnosti, bez obzira odakle potiču. Ovo se odnosi i na izjavu zvaničnice SDA koja je izbore okarakterisala kao “džihad”. Ovakav komentar je u suprotnosti iskrenoj posvećenosti inkluzivnom i kolaborativnom učešću u vlasti, na dobrobit svih građana BiH, što je upravo ono što glasači u ovoj zemlji žele i zaslužuju”, navodi se u odgovoru Ambasade SAD u BiH dostavljenom portalu Bild.ba.

(SB)

Oznake: Alma Omerović