Politika 18.04.2024.

Ambasada SAD u BiH: Aktuelnu političku situaciju u BiH nije proizvela međunarodna zajednica, nego domaći političari

ČITANJE: 1 minuta

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku situaciju u BiH kazavši kako je nije proizvela međunarodna zajednica, nego domaći političari, a prije svih Milorad Dodik.

Kako kažu, Dodik posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge.

– Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje. Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda BiH, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno – kazali su iz Ambasade SAD.

Kako dodaju, nisu snizili standarde niti očekivanja da bi “usrećili” čelnika bilo koje stranke.

– Znamo da neki ljudi nisu srećni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima BiH – navode iz Ambasade SAD.