Vijesti 28.02.2024.

Ambasada SAD u BiH: O deportaciji Almira Beganovića pitati američko ministarstvo pravde

ČITANJE: 2 minute

Ambasada SAD u BiH saopštila je da nije dobila pismo predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimira Kojića u kome traži da učine sve što je u njihovoj moći da se iz SAD isporuči Almir Beganović kako bi odgovarao pred pravosuđem za optužbe porodica stradalih da je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Srbina Nenada Rankića.

– Ambasada SAD ne bavi se etiketiranjem pojedinaca koji su krivi za ratne zločine na način koji bi mogao implicirati kolektivnu krivicu. Nadalje, američka ambasada ne smatra Srbe, ni bilo koju drugu etničku grupu, genocidnom – navodi se iz ovog diplomatskog predstavništva u odgovoru Srni.

Na pitanje da li će nešto preduzeti u vezi s izručenjem Beganovića, iz Ambasade su za pitanje izručenja uputili na Ministarstvo pravde SAD.

U pismu upućenom Ambasadi i ambasadoru Majklu Marfiju traži se da srpski narod ne nazivaju genocidnim i da imaju jednak tretman prema svim žrtvama.

Branimir Kojić je pismu ukazao na činjenicu da američkoj državi Јuti živi i radi Beganović za kojeg tvrdi da je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Rankića, te u prilogu dostavlja i fotografije ubijenog.

On je tvrdi da je Rankića, zajedno sa Beganovićem, mučio i Kemal Mehmedović, za koga tvrdi da je “odsijecao srpske glave po Podrinju, odnosno na području Srebrenice i Bratunca i kao trofeje ih nosio Naseru Oriću”.

Kojić je napomenuo da je i Mehmedović, kao i Beganović, pobjegao iz BiH samo što je Mehmedović u Austriji, a Beganović pod skutama SAD gdje je slobodan čovjek, a potencijalno može biti opasnost i po SAD.

Kojić je u pismu napomenuo da im se drugi put obraća u ime porodica ubijenih Srba, civila, vojnika, nestalih za koje niko, pa ni Marfi nikada nije želio da čuje.

– Mi smo za Vas i Vašu državu genocidan narod jer stalno potencirate kako se desio genocid u Srebrenici nad muslimanima, a nikada do sada niste željeli da posjetite nijedan grob ubijene srpske djece, staraca, trudnica, civila. Za Vas je svaka srpska žrtva bio vojnik koji je činio nekakav genocid, a genocid je učinjen nad nama, ma koliko vaša administracija to negirala – naglašeno je u pismu.