Politika 26.11.2020.

AMBASADA SAD U BIH: Tužilaštvo mora da istraži navode o korupciji u pravosuđu

ČITANJE: 1 minuta

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država komentarisala je aktuelne događaje vezane za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju i novi snimak koji, navodno, kompromituje visokopozicioniranog službenika sudske vlasti u BiH.

Ambasada je svoju poruku objavila na zvaničnom Tviter nalogu.

– Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svih sudskih institucija su važni. Sve relevantne institucije, posebno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, mora se ozbiljno posvetiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu – stoji u saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, prenosi Kliks.

Obraćanje javnosti iz ambasade dolazi u danu kada je objavljen snimak telefonskog razgovora u kojem Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sa kolegicom Milijanom Buhom razgovara o imenovanju njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Na snimku se čuje kako Tegeltija predlaže da Čegar, ukoliko se otvori pozicija, npr. u Bosanskoj Gradišci ili Prijedoru, tamo bude godinu pa da poslije bude prebačena u Osnovni sud u Banjoj Luci.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: ambasada SAD, VSTS