Politika 12.05.2021.

AMBASADA SAD: Zaključci NSRS ugrožavaju mirnu budućnost BiH

ČITANJE: 2 minute

Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu i neupitni mandat visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo se navodi u odgovoru Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) na upit za komentar o zaključcima koje je entitetska Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila 11. maja, prenosi Slobodna Bosna.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH podsjećaju kako BiH mora zadovoljiti konkretne kriterije koje je ustanovilo Vijeće za provedbu mira kako bi se okončala međunarodna supervizija.

Skupština RS je 11. maja razmatrala zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka u BiH u kojem je tražio da se ponište povelje osuđenima za ratne zločine.

Ova zakonodavna institucija je u zaključcima odbacila bonska ovlaštenja visokog predstavnika, ocjenjujući da je visoki predstavnik “izašao iz pravnog okvira svog djelovanja koji je utvrđen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je protuzakonito i protuustavno prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja”.

Ambasada SAD u BiH ocjenjuje da odluka Skupštine RS da odbaci zahtjev visokog predstavnika u BiH o poništavanju povelje osuđenima za ratne zločine “vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica”.

Ovaj zahtjev Inzko je uputio 2. februara u pismu u kojem navodi da su među nagrađenima bili i ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, “čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”.

Inzko je ostavio rok za ispunjavanje zahtjeva do kraja aprila.

Iz Ambasade SAD navode i da se time “istovremeno ugrožava mirna budućnost Bosne i Hercegovine”.

“Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve u BiH da se fokusiraju na izgradnju uzajamnog povjerenja koje je neophodno da bi svi građani mogli uživati u mirnoj budućnost”, rečeno je za RSE iz Ambasade SAD-a u BiH.

Povelje osuđenima za ratne zločine je dodijelio Odbor Skupštine RS-a za obilježavanje 25 godina postojanja i rada.

Ured visokog predstavnika BiH (OHR) je u periodu od 1997. do 2012. godine, zahvaljujući bonskim ovlastima, nametnuo oko 900 odluka.

U nekoliko navrata prethodnih godina visoki predstavnik Valentin Inzko najavljivao je mogućnost korištenja bonskih ovlasti, ali nikada ih nije upotrijebio.

Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) dalo je na sastanku u Bonu u decembru 1997. godine visokom predstavniku u BiH mogućnost korištenja bonskih ovlaštenja.

PIC je tada, razrađujući Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim su definisana ovlaštenja visokog predstavnika, omogućio visokom predstavniku da smijeni s dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ukoliko ih ne usvoje zakonodavna tijela BiH.

(SB)

Oznake: ambasada SAD