Politika 24.05.2024.

Ambasador Izraela izašao iz sale prilikom glasanja za rezoluciju

ČITANJE: 1 minuta

Ambasador Izraela u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija izašao je iz sale prilikom glasanja za rezoluciju o Srebrenici, saznaje portal Banjaluka.net.

Ovaj potez vid je neslaganja Izraela s politizacijom genocida, a na šta je upozoravalo više izraelskih intelektualaca.

Kako kaže dobro obaviješten izvor, odluka Izraela da ne prisustvuje glasanju predstavlja protest protiv same rasprave koju Izrael vidi kao obesmišljavanje termina genocid. Isto kao što su rekli čuveni lovac na naciste i direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof i čuveni profesor istorije i počasni predsjednik Međunarodne alijanse za sjećanje na genocid Jehuda Bauer. Oni, ali i drugi stručnjaci podvukli su da u Srebrenici nije bio genocid.

“Ovo se može smatrati kao svojevrstan vid protesta na ovakav način izglasavanja rezolucije. Više puta su najistaknutiji izraelski stručnjaci za pitanje genocida podvlačilu da Generalna skupština UN nema legitimitet da donosi ovakve zaključke, jer pitanje genocida nije političko pitanje. Mnogi su od njih izrazili protivljenje rezoluciji i ovakav potez ambasadora potvrda je tog stava”, kaže izvor iz diplomatskih krugova za portal Banjaluka.net.