Politika 02.07.2019.

Ambasador Nelson poslao snažnu poruku građanima BiH na proslavi Dana nezavisnosti SAD-a

ČITANJE: 2 minute
U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu večeras je u prisustvu brojnih zvanica obilježen predstojeći 4. juli, odnosno 243. rođendan nezavisnosti te države.
Među brojnim gostima iz raznih sfera društva i diplomatskog kora, prisutni su bili i bh. političari koji su stigli na poziv američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona. Svi oni su mogli čuti snažne poruke podrške BiH na putu ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, ali i neke zanimljive činjenice.
Ambasasdor Nelson je u svom obraćanju prvo kazao da se ove godine obilježava 50 godina od kako je čovjek sletio na Mjesec, a zatim dodao da BiH danas ima sopstveni cilj koji ne zahtjeva putovanje u svemir.

“To je članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji. SAD podržavaju ovaj cilj, jer taj cilj će, kako je kazao predsjednik Keneddy, poslužiti objedinjavanju i odmjeravanju vaše najveće snage i vaših najboljih vještina”, poručio je ambasador Nelson.

On je naglasio da uspjeh BiH ne zavisi od toga šta međunarodna zajednica može uraditi, već od onoga što građani BiH mogu uraditi za svoju zemlju.

“Današnja granica u istraživanju svemira je planeta Mars. Mars Rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu u ovo doba naredne godine, u krater koji je, u stvari, dobio ime po jednom mjestu u BiH, Jezeru. Ko može da predvidi kakva će inspiracija to dostignuće biti za buduće generacije? Sve vas pozivam da večeras pogledate našu naučnu postavku i da vas inspirišu mladi bh. naučnici budućnosti”, poručio je prisutnima.

Između ostalog je podsjetio i na riječi aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Kao što je predsjednik Trump rekao sloboda, slobodno poduzetištvo i pravda za sve i dostojanstvo su ključne vrijednosti onoga što nas čini nacijom kakvom jesmo. Nikada nećemo smetnuti s uma naše vrijednosti koja inspriše, daje nadu i okrepljuje”.

Među zvanicama sa bh. političke scene prisutni su bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, , lider SDA Bakir Izetbegović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, bivši lider SDS-a Vukota Govedarica, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar MUP-a KS Admir Katica i mnogi drugi funkcioneri sa različitih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Nakon prigodnog govora ambasadora prisutni su nastavili druženje uz razgovor u bašti američke ambasade u glavnom gradu BiH.

(Klix)