Politika 24.12.2020.

AMBASADOR NJEMAČKE U PREDSJEDNIŠTVU: Valentin Incko napušta BiH, mijenja ga Kristijan Šmit?

ČITANJE: 1 minuta

Margret Uebber, ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, boravila je danas u zgradi Predsjedništva BiH gdje je, kako se spekulira, razgovarano o imenovanju novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od ranije se u diplomatskim krugovima njemački diplomata Christian Schmidt iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) spominje kao neformalni kandidat za budućeg visokog predstavnika u BiH, ali je ta tema naprasno aktuelizirana posjetom njemačke ambasadorice Margret Uebber Predsjedništvu BiH.

Zvaničnih potvrda njemačke ambasade i Predsjedništva BiH o temama sastanka dviju delegacija još uvijek nema, a ni ambasadorica Uebber nije bila voljna obrazložiti detalje novinarima koji su čekali pred zgradom Predsjedništva BiH.

Valentin Inzko je od 1. marta 2009. godine visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Zanimljivo je da se o njegovoj smjeni počelo govoriti nakon što je njegov utjecaj na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini bitno ojačao nakon sjednice Vijeća sigurnosti posvećene Dejtonskom sporazumu.

(Klix)