Politika 07.06.2021.

AMBASADOR RUSIJE: Izbor Kristijana Šmita nelegitiman, nije poštovana procedura

ČITANJE: 3 minute

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da i formalno i suštinski Kancelarija visokog predstavnika OHR mora biti zatvorena radi dobrobiti BiH, a da prioritet Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira UO PIK treba da bude Dejtonski mirovni sporazum i ništa više.

Ruski ambasador je rekao da se na posljednjoj sjednici UO PIK desilo nekoliko presedana, a jedan od njih je ostavka Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika i izbor Kristijana Šmita na tu poziciju, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

On je istakao da je na sjednici UO PIK-a bio protiv jer prilikom imenovanja Šmita nije ispoštovana procedura i ova odluka nije legitimna jer se visoki predstavnik ne može imenovati bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

– To je stalna procedura koja je bila za svakog visokog predstavnika. Obavezna je saglasnost Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Kalabuhov za BHT1.

On je rekao da je procedura izbora visokog predstavnika definisana zaključcima Londonske konferencije i da su prilikom izbora Karla Bilta pozvali Savjet bezbjednosti UN da usaglasi ovo imenovanje.

Kod izbora Kristijana Švarc Šilinga nije bilo finalnog odlučivanja PIK-a o ovome i zamolili su Savjet bezbjednosti da razmotri ovu kandidaturu i da ponudi moguću saglasnost, nakon čega je dostavljeno pismo predsjednika Savjeta bezbjednosti u kome pozdravljaju ovu odluku.

– To je ta procedura koja mora biti ispoštovana – rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je istakao da BiH ne treba OHR i da za to postoje formalni, ali i razlozi koji se tiču realnog suvereniteta BiH.

– U Rezoluciji Savjeta bezbjednosti piše da OHR mora biti ugašen do 30. juna 2008. godine. Sada je pitanje ko je kriv, ako ne i visoki predstavnik koji ima mandat Savjeta bezbjednosti da ugasi OHR. Zašto to on nije ispunio? – pita Kalabuhov.

On je dodao da sa aparatom visokog predstavnika BiH nije 100 odsto samostalna i suverena zemlja.

Kalabuhov je naveo i da još uvijek nema zvaničnog prevoda Dejtonskog mirovnog sporazuma, ni Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH na jezike naroda u BiH nakon 25 ili 26 godina.

On je dodao da su u preambuli kominikea sadržani pogrešni izvodi iz Dejtona i da nepravilno citiraju Ustav BiH, te da se zbog toga kreira pogrešna slika.

Ruski ambasador je napomenuo i da se ne slažu sa paragrafom koji se tiče migrantske krize, jer to nije tematika kojom treba da se bavi UO PIK-a, a ne treba da se bave ni pitanjem evropskih i evroatlanskih integracija.

– Pitanjima spoljnopolitičkih prioriteta BiH, evropske integracije i neke druge spoljnopolitičke prioritete treba usaglašavati unutar organa BiH – rekao je Kalabuhov.

On ističe da prioritet UO PIK-a treba da bude Dejtonski mirovni sporazum i ništa više.

Kalabuhov je naglasio da Rusija podržava realni suverenitet BiH i da je OHR postao kočnica progresa BiH.

Prema njegovim riječima, što se tiče NATO-a i EU i odnosa BiH, to pitanje treba da regilišu vlasti u BiH i te odluke Rusija prihvata.

Osvrćući se na tvrdnje o navodnom “malignom uticaju Rusije” u BiH, Kalabuhov je upitao čiji je maligni uticaj veći – Rusije ili visokog predstavnika.

Kalabuhov je rekao da ima dobru saradnju sa predstavnicima svih konstitutivnih naroda i građana.

– Ima dosta mogućnosti za saradnju i investicije – rekao je Kalabuhov i dodao da se nada da će biti novih ugovora kada je riječ o ekonomskoj saradnji.

(Srna/SB)

Oznake: Igor Kalabuhov