Politika 27.03.2019.

AMBASADOR SAD U BIH: Radujemo se boljem partnerstvu sa Dodikom u budućnosti

ČITANJE: 3 minute

Usvajanje godišnjeg plana za NATO nije uslov za članstvo u toj organizaciji već samo partnerstvo, rekao je Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

On je istakao da je stvar na domaćim političarima da postignu dogovor o godišnjem planu, a da treba puno godina da bi se donijela odluka o članstvu u NATO.

Upita da li će odlaskom Morin Kormak biti ukinute sankcije Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Nelson je rekao da je ta odluka donesena u Vašingtonu i da se raduju budućim razgovorima sa Dodikom

“Odluka o sankcijama donesena je u Vašingtonu na osnovu specifičnih aktivnosti i prijetnji predsjednika Dodika. Radujemo se boljem partnerstvu u budućnosti. Nadamo se da će sve njegove akcije promovisati i podržavati stabilnost BiH”, rekao je Nelson.

Sastanak sa delegacijom PDP-a

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je u današnjem razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom u Banjaluci da su izmjene Izbornog zakona jedan od političkih prioriteta ove stranke.

Borenović je ocijenio da bi time bili omogućeni fer i pošteni izbori, koji bi izražavali stvarnu volju građana i vratili povjerenje u zakonodavne i izvršne institucije.

On je naglasio da je jedan od osnovnih preduslova za normalno funkcionisanje društva povjerenje u pravosudne i bezbjednosne institucije, koje moraju biti profesionalne i efikasne.

“Unapređenju rada ovih institucija moramo se najozbiljnije posvetiti”, rekao je Borenović, izražavajući nezadovoljstvo radom pravosuđa.

Delegacija PDP-a informisala je Nelsona da je javne medije neophodno vratiti u okvire profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja, saopšteno je iz ove stranke.

Sa Nelsonom su o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH razgovarali i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i predsjednik Gradskog odbora ove partije u Banjaluci Draško Stanivuković.

Razgovor sa Govedaricom

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ponovio je danas prilikom susreta sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom da će ova stranka insistirati na izmjenama Izbornog zakona, navodeći da postojeći otvara prostor za izbornu prevaru.
“Volju naroda ne mogu izražavati brojači glasova, već isključivo birači. Zbog toga je jako važno da se BiH ugleda ne neke ozbiljne demokratije koje su definisale sve potrebne mehanizme kojima se sprečavaju izborne prevare”, rekao je Govedarica tokom sastanka sa Nelsonom u Banjaluci.

On je naveo da su potrebne ekonomske reforme koje će zaustaviti odlazak stanovništva, te poboljšanje privrednog ambijenta što ni u jednoj varijanti ne podrazumijeva nova poreska opterećenja, saopšteno je iz SDS-a.

Govedarica je ocijenio da su te reforme i iskrena borba protiv korupcije najbolja investicija u budućnost građana, dodajući da je na planu razvoja demokratije potrebno depolitizovati javne medijske servise u BiH.

On je na sastanku sa ambasadorom SAD zaključio da odgovornost za neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” nije u Republici Srpskoj, već u činjenici da partije u Federaciji BiH nisu mogle da naprave politički dogovor.

(Nezavisne, Srna)