Svijet 05.10.2022.

Ambasadori EU usred noći dogovorili novi paket sankcija Rusiji

ČITANJE: 3 minute

Ambasadori EU su u “privatnim razgovorima” dogovorili novi paket sankcija Rusiji koji se tiče ograničenja cijene nafte.

Kako prenosi Blumberg, ambasadori zemalja EU postigli su kompromis o novom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje ograničenje cijene prodaje nafte trećim zemljama brodskim transportom, čime se proširuje ideja o zabrani osiguranja i druge finansijske usluge za transport ruske nafte iznad određene cijene.

Formalna potvrda sporazuma očekuje se danas tokom dana. Na diskusiji ambasadora, koja je trajala do kasno u noć, navodno je pokrenuto pitanje posljedica po zemlje sa velikom flotom za transport nafte, a zabrinutost zbog sumnje u efikasnost novog mehanizma sankcija izrazili su i Grčka, Kipar i Malta kao njen širi uticaj. U izvještaju Blumberga se navodi da su izvori informacija tražili da ostanu anonimni jer su ambasadorovi razgovori navodno bili “privatni”.

U kratkom vremenskom periodu ponavlja se da visoka politika traži “privatne razgovore” o stvarima koje ne mogu biti od većeg javnog interesa, što je veoma neobično. U slučaju nepredviđenih posljedica sankcija, problema neće imati anonimni ambasadori, već većina građana EU.

Nedavno, takođe u pričama o prenošenju upozorenja Rusiji o katastrofalnim posljedicama upotrebe nuklearnog oružja, pominje se i komunikacija “privatnim kanalima“, a ostalo je nejasno zašto tako važno pitanje nije formalno komunicirano s ruskim stranim, diplomatskim kanalima, od strane visokih američkih zvaničnika i (ili) odabranih predstavnika EU.

Bilo kako bilo, poslije sastanka se ne zna ko je tačno insistirao na aktiviranju gornje granice cijene ruske nafte, iako će ova mjera najvjerovatnije drastično smanjiti dostupnost nafte za članice EU koje su pristale na ovaj oblik sankcija. U slučaju pada dostupnosti nafte na tržištu, građani i kompanije EU mogu očekivati dodatno povećanje cijene ključnog energenta.

Posljednjih nedjelja ta cijena se smjestila na nivo od oko 80-90 dolara, a članice organizacije Opec+ trenutno se dogovaraju da smanje proizvodnju nafte kako bi ponovo podigle cijene iznad 100 dolara po barelu i ostvarile što veći profit.

Zbog odluke organizacije Opec+, koja će, treba naglasiti, sama po sebi gurnuti cijenu nafte na nivo iznad 100 dolara, američki zvaničnici su već razgovarali s predstavnicima domaće naftne industrije i poručili im da smanje izvoz u Evropu i početi da gomila strateške rezerve jer će u suprotnom Bijela kuća to narediti.

To znači da će se EU vjerovatno suočiti sa smanjenim zalihama nafte ne samo iz Rusije, već i iz Sjedinjenih Država, i da će postati zavisna od novih, viših cijena koje postavljaju arapske autokratije, što bi moglo povećati inflatorni uticaj na stari kontinent. Koliki nivo cijene nafte treba da očekujemo, teško je procijeniti, ali je moguće da će ona u EU biti mnogo iznad 100 dolara, i to uz nestašice.

U jednom trenutku se činilo da je EU odustala od mehanizma  ograničenja na naftu, ali očigledno zbog eskalacije tenzija nakon Putinove najave mobilizacije i ukrajinskih vojnih uspjeha, dio donosilaca odluka u EU ocijenio je da je u poslovanju s Rusijom potrebno rizikovati produbljivanje energetske neizvjesnosti i novi šokovi cijena. Moguće je da dio donosilaca odluka u žaru konfrontacije s Putinovim režimom nije pedantno analizirao sve moguće posljedice.

Jedna od granica akcije, u kojoj se utvrđuje zabrana transporta sve nafte iznad određene cijene (razgovarali smo o 60 dolara za rusku naftu), jeste čudan izbor tajminga. Granica bi mogla da se aktivira usred zime kada su potrebe za energijom najveće, i opet, nakon što Opec+ odluči da smanji proizvodnju i prije nego što Sjedinjene Države obnove strateške rezerve.