Politika 20.11.2020.

Ambasadori PIC-a: Vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana

ČITANJE: 1 minuta

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitali su Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum.

“Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje. Nakon Daytona, došlo je do pozitivne transformacije, jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti”, navode članovi PIC-a.

Ističu da je sada vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti.

“Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika. Ta posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava. Međunarodna zajednica je i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja”, navedeno je u izjavi.

(E.M/banjaluka.net)