Vijesti 04.11.2018.

AMBICIOZAN PROJEKAT Traže se najbolje svjetske arhitekte za kongresni centar u Banjoj Luci

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka će do kraje ove godine raspisati međunarodni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja budućeg kongresno – konferencijskog centra, u okviru priprema za jedan od najambicioznijih projekta koji će se realizovati u nekoliko narednih godina, izjavio je gradski arhitekta Ivan Rašković.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti su se opredijelile da idu na međunarodni konkurs kako bi privukle pažnju svjetskih arhitekata i, ujedno, bile u prilici da dobiju najbolje moguće rješenje za jedan od najreprezentativnijih objekata na području grada.

-Pri tome, veliku pomoć i zahvalnost dugujemo kompaniji m:tel koja će finansirati cijeli ovaj posao, od izrade prostorne studije, koju će raditi beogradski Građevinsko arhitektonski fakultet, projektnog zadataka i na koncu, raspisivanja međunarodnog arhitektonskog konkursa koji bi, ako sve bude teklo po planu, trebao biti raspisan do kraje ove godine – rekao je Rašković.

Kroz ovaj javni konkurs koji je i prvi međunarodni arhitektonski konkurs u Banjoj Luci nakon dugo vremena, biće definisan izgled ovog budućeg reprezentativnog objekta.

Rašković ističe da će konkurs biti objavljen u prestižnim arghitektonskim publikacijama i specijalizovanim veb sajtovima, a biće ponuđene vrijedne novčane nagrade kako bi se dobilo što kvalitetnije idejno rješenje.

On očekuje da se međunarodnim konkursom dobije jedno atraktivno svjetski referentno rješenje, po kome će da se radi taj kompleks i po kojem će Banja Luka u budućnosti biti prepoznatljiva.

Buduća multifunkcionalna kongresno-konferencijska i koncertna dvorana, koja bi, po planu, trebala uključivati i hotel visoke kategorije trebalo bi da se nalazi u Ulici olimpijskih pobjednika, na lokaciji kod pomoćnog terena FK Borac, odnosno preko puta budućeg tržnog centra „Delta planet“.

Gradonačelnik Igor Radojičić ukazao je da je Banjoj Luci prijeko potreban centar ovakvog tipa, zbog velikog turističkog potencijala za kongresni turizam koji je sada potpuno neiskorišten.

-Nažalost, Banja Luka sada nema kongresnu salu značajnog kapaciteta, što nas je potpuno eliminisalo sa mape kongresnog turizma. Sa izgradnjom ovog centra, situacija bi se u potpunosti preokrenula i Banja Luka bi, s obzirom na izuzetno povoljan geografski položaj i infrastrukturnu povezanost, bila u prilici da dobije organizaciju velikog broja kongresa. Pored toga, konačno bi dobili i veliku koncertnu salu, s obzirom na to da sada imamo salu Banskog dvora koja je ograničena na svega 350 mjesta. Naš plan je da, za početak, idemo sa raspisivanjem međunarodnog konkursa za idejno rješenja i od izrade do izbora potrajaće vjerovatno cijelu iduću godinu. Nakon toga, u 2020. godini, očekuje nas najteži posao – da sklopimo finansijski model i krenemo u konkretnu realizaciju ovog projekta – rekao je Radojičić.