Vijesti 10.08.2016.

Ambrozija uklonjena sa 22.000 kvadratnih metara javnih površina

ČITANJE: 2 minute

Od početka akcije uklanjanja ambrozije sa javnih površina, pokošeno je oko 22.000 m2 površina na kojima je identifikovana ova korovska biljka, potvrđeno je u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Tako su pokošene površine u ul. Milana Karanovića, Poljskog partizanskog bataljona, u naselju Petrićevac, ul. Sime Ilije Partala, i u ostalim naseljima gdje su rađeni prekopi ili u blizini gradilišta. Košena su i korovišta u ul. Jasimira Malčića, Milana Brankovića, u Debeljacima, kod “Naprijedovog” stadiona, u Krfskoj ulici, itd.

Stručnjaci objašnjavaju da ambrozija svoju veliku zastupljenost u značajnoj mjeri duguje osobinama svog sjemena. Velika brojnost proizvedenog sjemena po biljci i dugovječnost sjemena u zemljištu su dva značajna oružja ambrozije u borbi za prostor. Sjeme ambrozije počinje da klija u proljeće. Ambrozija se kosi prije cvijetanja u našim uslovima odnosno prije proizvodnje sjemena. Ne pojavljuje se na površinama koje se redovno kose.

Kako su istakli u nadležnom Odjeljenju, u avgustu se nastavlja redovno održavanje zelenih površina na području grada.
– U toku ovog mjeseca po treći put biće pokošena naselja Nova Varoš, Rosulje, Borik, Starčevica i Obilićevo. Pojačan je intenzitet rasta trave ove godine zbog obilnih padavina. Takođe kosiće se i ambrozija i korovišta – zaključili su iz Odjeljenja.

Podsjećamo da je uklanjanje ambrozije sa javnih površina započelo 18. jula, u naselju Borik (Vrbaski put). Ova akcija, kao i svake godine, obuhvatiće košenje svih javnih površina na kojima je evidentirana ova korovska biljka. U budžetu Grada za ove namjene izdvojeno je 20.000 KM.

Akcija će trajati do kraja septembra, a ovim putem pozivamo i sugrađane da uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

Kontrole uređenosti privatnih dvorišta

Odjeljenje komunalne policije intenziviralo je tokom ovog perioda kontrolu uređenosti privatnih dvorišta. Prema podacima Odjeljenja, od 1. juna do danas, komunalna policija obavila je ukupno 114 komunalno-inspekcijskih nadzora.

Poljoprivredne parcele

Tokom jula naloženo je i pokošeno 58.393 m² zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta (travni korovi, nisko rastinje, ambrozija).
Vlasnicima ili korisnicima zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta zapisnikom se nalože mjere košenja u određenom roku.

– Kao i prošle, i ove godine subjekti kontrole su poštovali naložene mjere, te nije bilo izdavanja prekršajnih naloga vezanih za ove nepravilnosti – zaključili su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.