Vijesti 21.10.2015.

Ambrozija uklonjena sa 76.750 kvadratnih metara javne površine

ČITANJE: 1 minuta
ambrozija
Tokom ovogodišnje akcije uklanjanja ambrozije sa javnih površina, ova alergena biljka uklonjena je sa 76.750 kvadratnih metara površina.

Inače, ova akcija je realizovana od jula do oktobra, a grad Banjaluka je za tu namjenu izdvojio 20.000 KM.

Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja je akciju provelo u saradnji sa Odjeljenjem za inspekcijske poslove. Inspektori su u okviru svojih nadležnosti,  tokom 2015. godine, naložili košenje 191.300 kvadratnih metara poljoprivrednih parcela na kojima je registrovana ambrozija. Ove mjere su u velikoj mjeri ispoštovane, jer je zabilježen samo jedan prekršaj.

Kako naglašavaju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove, veliki problem kod borbe protiv ove korovske biljke, predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja. Sporne su, uglavnom, parcele  kod  kojih su neraščišćeni  imovinsko-pravni odnosi, parcele kojima je prostornim planom određena neka druga namjena, pa se do privođenja ne održavaju kako bi trebalo, te parcele čiji  su vlasnici u inostranstvu.

Prema  odluci  o  mjerama  za  suzbijanje i uništavanje ambrozije, u  slučaju da se ne ispoštuju nalozi inspektora o košenju ambrozije, predviđene su kazne: 5.000 KM za pravno lice, 1.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu i 700 KM za fizičko lice.

(Banjaluka.net)