Vijesti 21.10.2016.

Ambulante sa malim brojem pacijenata nastavljaju s radom u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Uprkos malom broju registrovanih pacijenata u Adi, Česmi, Paprikovcu, Kuljanima i Motikama, Grad Banjaluka će nastaviti da plaća zakup prostorija za rad ovih ambulanti.

Nadležni su ranije najavljivali da će, zbog slabog odziva pacijenata, ovih pet naselja ostati bez doktora, ali su ipak promijenili mišljenje.

– Cilj je da Banjaluku u potpunosti pokrijemo mrežom ambulanti, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja RS, a do tada moramo nastaviti pružati zdravstvenu uslugu, bez obzira na broj pacijenata – izjavila je načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević, uz napomenu da se ipak mora podići svijest građana o važnosti registracije u svoj tim porodične medicine.

Ambulante u Česmi, Kuljanima i Paprikovcu „prikupile“ su oko 1.000 pacijenata svaka, u Motikama je bio duplo manji odziv, dok u Adi ima tek 320 kartona.

Predsjednik savjeta MZ Ada Vito Pejaković ističe da su građani nezadovoljni što doktori rade samo u jednoj smjeni, dva puta sedmično, a nemaju ni laboratoriju gdje mogu uraditi potrebne nalaze.

Istu zamjerku imaju i u Česmi, gdje je ambulanta otvorena prije četiri godine.

– Mora se produžiti radno vrijeme na osam sati, jer ljekari sada rade četiri sata i nikad ne znamo kada će tačno doći u ordinaciju – kaže mještanin Zoran Sladojević.

(EuroBlic)