Politika 15.02.2024.

Američka ambasada: Ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica

ČITANJE: 2 minute

Iz Ambasade SAD poručuju da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH – Dodik i njegova destruktivna politika. On sada, kažu iz Ambasade, želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika.

Američka ambasada ponovo je kritikovala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da on ne sarađuje sa svojim partnerima i prebacuje odgovornost na druge.

U saopštenju za javnost Ambasada SAD je navela da Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou, neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama, pobijaju tvrdnju Dodika.

“Integracija Bosne i Hercegovine u evroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera. Umjesto da se uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, Dodik nastavlja da praktikuje politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka”, navode iz Ambasade i dodaju:

“Uslovi 1+3 (Otvaranje pregovora sa Fronteksomom, zakon o sprečavanju pranja novca, zakon o sprečavanju sukoba interesa i zakon o sudovima) koje je postavila Evropska unija jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni.”

“Pitanje za Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen mjesecima ranije. Do sada je odgovor ‘ne’. Dodikovi ultimatumi ne odražavaju istinsku posvećenost EU”, naglasili su.

Iz američke ambasade poručuju da je glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH – Dodik i njegova destruktivna politika.

On sada, kažu iz Ambasade, želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno čija će biti krivica – Dodika.