Politika 22.10.2015.

Američka ambasadorka: SAD zabrinute zbog zaključaka Narodne skupštine RS

ČITANJE: 2 minute
marin_kormak
Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je da su SAD zabrinute zbog zaključaka posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravljalo o radu predstavnika Srpske u institucijama BiH i da ih smatraju “nedemokratskim” i “dijelom izazova i problema sa kojima se suočava BiH”.

– Izabrani zvaničnici trebalo bi da rade svoj posao i u demokratskom društvu ne može se tražiti da o tome izvještavaju različite nivoe vlasti – rekla je Kormakova nakon sastanka sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladenom Bosićem.

Kormakova je navela da je današnji sastanak sa Bosićem, koji je i predsjednik SDS-a, dio niza sastanaka sa političkim liderima o provođenju reformi iz Reformske agende i napretku na evroatlantskom putu.

– Korupcija je jedan od najozbiljnijih problema u BiH i radujemo se saradnji sa sudijama i tužiocima na svim nivoima. Stejt department provodi niz programa za borbu protiv korupcije u cijeloj regiji – istakla je Kormakova.

Osvrćući se na zaključke posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Bosić je rekao da predstavnici Srpske u institucijama BiH za svoj rad mogu odgovarati samo građanima, da imaju politički imunitet za svoje odluke i da su bilo kakve sankcije vlasti Srpske “neostvarive i suprotne evropskim normama i konvencijama”.

– Riječ je o političkom progonu neistomišljenika i političkoj inkviziciji, što je iznuđeno njihovim strahom od gubitka vlasti i otvaranjem procesa pred pravosuđem – smatra Bosić.

Predsjednik SDS-a je istakao da će o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH i eventualnom ulasku SBB-a umjesto DF-a razgovarati sa koalicionim partnerima, kada stigne zvanični zahtjev za promjenom koalicionog sporazuma.

Bosić je ponovio da ne vidi razlog za promjenu koalicije koja je do sada radila dobro zajedno sa ministrima iz DF-a.

Komentarišući kreditno zaduženje Srpske od 300 miliona dolara od američkog investicionog fonda, Bosić kaže da je “obaveza vlasti SAD da utvrde da li postoji taj novac”, odnosno koje je njegovo porijeklo.

(Agencije)