Vijesti 20.05.2016.

Američka analiza: BiH rasadnik radikalnog islama

ČITANJE: 3 minute

 

Autor ove analize Gordon Bardoš ističe da nije iznenađenje što se procjenjuje da je BiH “proizvela” više boraca “Islamske države” i “Nusra fronta” prema broju stanovnika od bilo koje druge evropske zemlje, ukoliko se zna da je islamistički pokret u BiH u proteklih 25 godina razvio širok spektar medija i propagandnih sredstava koji podstiču i šire etničku i vjersku mržnju.

U dijelu analize, koju prenosi današnja “Politika”, Bardoš ukazuje da je multietnična demokratija u BiH doživjela potpuni neuspjeh, čemu je doprinijelo javno promovisanje stavova pojedinih islamista, koji se kreću od “apsurda do mišljenja psihopata”.

Bardoš posebno izdvaja djelovanje imama Safeta Kuduzovića, koji se školovao u Saudijskoj Arabiji i Jordanu, a čiji su stavovi da muslimanke ne smiju same putovati dalje od 80 kilometara, niti ići na plažu, što je izazvalo smijeh na društvenim mrežama, ali da su njegovi drugi stavovi “manje smiješni”.

“Što se tiče slobode izražavanja, Kuduzović tvrdi da je vrijeđanje i psovanje Proroka /Muhameda/ grijeh zbog čega njegov počinilac zavrjeđuje da bude ubijen, bez obzira na to da li se pokajao ili ne”, podsjeća Bardoš na jedan od brojnih video klipova Kuduzovića na “Jutjubu”.

Bardoš ističe da imam Kuduzović nije jedini koji je zabilježen na radaru koji prati islamske ekstremiste, trgovce oružjem, drogom i ljudima u BiH.

“Jedan od najprisutnijih i najaktivnijih zagovornika militantnog islamističkog pokreta u BiH na javnoj sceni je Fatmir Alispahić, saradnik islamske ekstremističke publikacije `Saf` i urednik i voditelj televizijske emisije `Defter hefte`”, navodi Bardoš.

On je podsjetio da su “Saf” osnovali pripadnici bataljona “El mudžahedin”, jedinice u vojsci Alije Izetbegovića tokom “bosanskog džihada”, i da je to prostor u kome često istupaju islamski ekstremisti, kao što su Alispahić, imam Nazim Halilović – Muderis i bivši muftija BiH Mustafa Cerić.

“Uređivačka pozicija `Safa` je u suštini oblik bošnjačkog islamskog fašizma, uz stalno prisustvo zarazne mržnje usmjerene protiv Srba i Hrvata”, ukazao je Bardoš.

On je podsjetio da se Islamska vjerska zajednica u BiH donekla ogradila od Alispahićevih istupa, poručivši da joj nije jasno koga on predstavlja.

“Ipak, van politički korektnog odgovora svima u BiH je jasno da Alispahić govori u ime vehabija”, smatra Bardoš.

On je podsjetio da Alispahić tvrdi da ne postoji razlika između Hitlerove Njemačke i današnjih SAD i da su “Americi bliskiji Hitler i Brejvik nego bosanski multikulturalizam i urođeni antifašizam”.

“Alispahić je poručio da će Ajfelov toranj postati minaret džamije u skladu sa demokratijom i ljudskim pravima jer će za 40 godina biti još mnogo muslimana u Francuskoj”, navodi Bardoš.

On ističe da se ovakvi stavovi Alispahića ne mogu podvesti pod bizarnost, jer imaju ozbiljnu publiku.

“Bošnjačke emigrantske organizacije proglasile su Alispahića za ličnost godine, a časopis `Saf` proporcionalno broju stanovnika ima više lajkova nego `Njujork tajms` u SAD, što sa sobom nosi spoljne i unutrašnje implikacije, pa, zahvaljujući njima, nije nikakvo iznenađenje što se smatra da je BiH evropski rasadnik islama”, kaže Bardoš.

(ATV)