Svijet 16.11.2020.

AMERIČKA FARMACEUTSKA KOMPANIJA: Naša vakcina protiv virusa korona efikasna 95 odsto

ČITANJE: 1 minuta

Američka farmaceutska kompanija Moderna upravo je objavila da je njena vakcina protiv koronavirusa efikasna  gotovo 95%, javlja BBC.

To znači da je od zaraze zaštićeno 945 od 1000 ljudi koji se vakcinišu.

Podaci o efikasnosti proizlaze iz kliničkog ispitivanja Modernine vakcine, prenosi index.hr.

Ispitivanje na 30 hiljada ispitanika

Moderna je u saopštenju poručila da je danas “velik dan”, dodavši kako cjepivo planira prijaviti za odobrenje u sljedećih nekoliko sedmica.

Kliničko ispitivanje na kojem se temelji tvrdnja o gotovo 95-postotnoj učinkovitosti provedeno je na 30 hiljada ispitanika.

Analiza se temelji na prvih 95 ispitanika koji su razvili simptome covida-19. Od njih je samo 5 primilo cjepivo, a ostalih 90 je primilo placebo.

Podaci analize pokazuju i da je 11 ispitanika razvilo teže simptome covida, ali ne među ispitanicima koji su primili cjepivo.

“Ukupna učinkovitost je fascinantna… Ovo je sjajan dan”, rekao je prvi čovjek za medicinska istraživanja u Moderni Tal Zaks.

Još uvijek se ne zna koliko traje imunitet koji Modernino cjepivo daje ispitanicima. Za odgovor na to pitanje biće potrebno duže praćenje njihovog stanja, navodi BBC.

Uz to, još uvijek se ne zna koliko dobro cjepivo funkcioniše u starijim dobnim skupinama, odnosno na ljudima koji su najviše ugroženi covidom-19.