Svijet 12.06.2022.

AMERIČKA PROCJENA: Ukrajinci imaju sjajnu taktiku ali Lugansk će ipak pasti

ČITANJE: 3 minute

Vrlo je vjerovatno da će Rusija preuzeti kontrolu nad cijelom regijom Lugansk na istoku Ukrajine i to u roku od nekoliko sedmica, utvrdio je visoki američki zvaničnik iz sfere odbrane navodeći kao razloge velike gubitke Ukrajine te sve manje zalihe oružja.

Time Rusija ne bi ostvarila svoj ratni cilj zauzimanja cijelog Luganska i Donjecka, koji zajedno čine regiju Donbas u Istočnoj Ukrajini, ali bi to i dalje predstavljalo pobjedu za ruske snage i stvaranje nove de facto linije fronte koja bi mogla trajati neko vrijeme.

Pritisak ruskih snaga na ukrajinske gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk sve je veći. Mogli bi pasti u ruke ruskih snaga u roku od sedam dana, rekao je isti zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, prenosi Washington Post.

Žestoke ulične borbe nastavljene su i u subotu u Sjeverodonjecku. Ukrajinske snage kontroliraju trećinu grada, rekao je gradonačelnik Oleksandr Striuk za BBC-jev ukrajinski servis.

Ruske trupe nisu od petka ostvarila napredak u gradu, pokazuju najnoviji obavještajni podaci britanskog ministarstva odbrane, objavljeni u subotu. Uz pomoć topničkih projektila i zračnih napada pokušavaju slomiti ukrajinsku odbranu, koja je Zapad pozvala na brzu isporuku oružja nakon što su utvrdili da im ponestaje zaliha.

Američki odbrambeni zvaničnik rekao je da je Rusija, gledajući u cjelini, ostvarila veći napredak, no istaknuo da su to skupo platili zbog velikih ljudskih gubitaka.

Ukrajinske snage imaju vrlo efikasnu taktiku, u kojoj Rusija vrši pritisak napadajući dok se ukrajinske snage povlače, a potom Ukrajinci odbijaju napad i ponovno zauzimaju teritorij.

– Ukrajinci rade stvarno dobar posao, rekao je.

Ukrajinske snage nastavile su u subotu s protuofenzivom u regiji Herson, ponovno preuzimajući potpunu kontrolu nad mjestom Tavriis’ke, objavilo je gradsko vijeće Herona u objavi na Facebooku.

Približno 10.000 ukrajinskih vojnika ubijeno je od početka ruske invazije, rekao je u subotu Oleksij Arestovič, vojni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Između 200 i 300 ukrajinskih vojnika gine svakodnevno, rekao je te utvrdio da je Rusija imala još veće gubitke od februara. Ove tvrdnje Washington Post nije mogao provjeriti iz nezavisnog izvora.

Zelenski je u subotu rekao da je ‘prekasno’ da bi se uvjerilo Rusiju da prekine svoju invaziju, pozivajući svijet da izbjegne kompromis s Moskvom i poduzme jače akcije protiv Rusije.

Washington Post takođe ne propušta podsjetiti na rijedak slučaj napetosti u odnosu između američkog predsjednika Joea Bidena i Zelenskog koje su isplivale u petak, kada je Biden rekao da ukrajinski čelnik nije želio čuti kada su američki obavještajni zvaničnici upozoravali na ruski napad prije invazije 24. februara.

Ukrajinski dužnosnici odbacili su Bidenovu izjavu kako su se vlasti u Kijevu oglušile na njegova upozorenja.

Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak komentirao je da je Ukrajina znala da Rusija planira započeti invaziju, ali da nisu znali koliki će biti razmjeri oružanog sukoba.

Ukrajina zadržala kontrolu nad postrojenjem u Severodonjecku

Ukrajina je zadržala kontrolu nad hemijskim postrojenjem Azot u Sjeverodonecku, u kojemu se skriva stotine civila, rekao je pokrajinski guverner u nedjelju.

“Azot nije blokiran, borbe se nastavljaju u ulicama pored postrojenja”, rekao je Sergij Hajdai ukrajinsku televiziju.

Dodao je da očekuje da će ruske snage uložiti sve svoje napore u pokušaju da osvoje grad u nedjelju ili u ponedjeljak.

(E.M)