Politika 03.11.2015.

Američki general: Rusija najveća nuklearna prijetnja

ČITANJE: 1 minuta
rusija
Dok iz vlasti u Vašingtonu posljednjih dana stižu signali o otopljavanju odnosa sa Moskvom, jedan vojni zvaničnik SAD ne misli da je moguća saradnja sa Rusijom.

General Mark Majli, vojni komandant rekao je da je Rusija agresivna i da je njena politika suprotna interesima zvaničnog Vašingtona.

Prema njegovim riječima, Rusija je najveća prijetnja za SAD zbog toga što posjeduje nuklearno oružje, ali i mogućnost da ga iskoristi.

“Rusija je jedina država na svijetu sa nuklearnim kapacitetom da uništi SAD, što je čini prvom prijetnjom po našu nacionalnu bezbjednost. Ponašanje Moskve sugeriše da je ona spremna da iskoristi takvo oružje… Od 2008. godine Rusija krši Vestfalski mirovni sporazum po kom je državama zabranjeno da vrše invaziju na suverene nacije“, rekao je Majli.

Američki vojni zvaničnik je sličnu izjavu dao u julu ove godine u Senatu, a nedavno je sličan stav iznio i general Džejms Danford.

“Rusija je agresivna, patrolira avionima, podmornicama i pješadijom, održava redovne vojne vježbe već četiri, pet, šest, sedam godina… Ruski medvjedi nas gledaju iz blizine… Da li je Rusija naš partner ili neprijatelj? Moramo ostati jaki i izbalansirani, što je i naša aktuelna politika“, dodao je Majli.

On je istakao i da američka vojska ima dovoljno ljudstva i opreme da odgovori na sve što Rusija ima.

(B92)