Svijet 07.01.2023.

Američki Kongres je nakon 15 krugova glasanja napokon dobio predsjedavajućeg

ČITANJE: 1 minuta

Lider republikanaca Kevin McCarthy izabran je za predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa na dramatičnom kasnonoćnom glasanju, nakon što je čak 14 puta, tokom glasanja, nailazio na blokadu krajnje desnih konzervativaca.

McCarthyjev uspon na mjesto predsjednika došao je nakon 14 poraza i niza ustupaka ultrakonzervativnih poslanika koji su nastojali značajno oslabiti njegovu moć dok bi ojačali njihov utjecaj na novu partijsku većinu u Predstavničkom domu.

McCarthy je nakon 14 krugova glasanja konačno osvojio većinu glasova u sljedećem krugu sa najmanjom većinom, od samo 216 glasova, prenosi Klix.

Ovo je bila najduža “borba”, odnosno najduže glasanje za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, od 1859. godine. Okončala se kada su posljednji preostali zastupnici promijenili svoje glasove na “prisutni”, snizivši prag i omogućivši McCarthyju da osigura mjesto sa samo 216 glasova.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries još jednom je osigurao podršku svih 212 članova svog poslaničkog kluba.

Dugotrajna borba paralizirala je novi Kongres i razotkrila duboke podjele unutar republikanske konferencije Predstavničkog doma. Sukob je obilježio prvi put u jednom stoljeću da Predstavnički dom nije uspio izabrati predsjednika na prvom glasanju, a samo četiri druga izbora za predsjednika u američkoj historiji zahtijevala su više od 12 glasova.

McCarthy je proslavio svoju pobjedu kao znak oživljene republikanske konferencije u Predstavničkom domu, uprkos preprekama s kojima se suočio u svojoj namjeri da postane predsjedavajući, piše Guardian.

E.M.