Vijesti 09.12.2015.

Američki milijarder Daglas Tomkins poginuo u Čileu

ČITANJE: 1 minuta
daglas tomkins
Američki milijarder i aktivista za zaštitu životne okoline Daglas Tompkins poginuo je u kajakaškoj nesreći u Čileu, javili su čileanski zvaničnici.

Tompkins je bio suosnivač kompanija za sportsku odjeću i konfekciju Nort fejs i Esprit. Nesreća se dogodila juče kada su se prevrnuli kajaci kojima su plovili Tompkins i još pet stranaca na jezeru u Patagoniji, u južnom Čileu.

Tompkins je umro od hipotermije u bolnici u koju je prevezen u nesvjesnom stanju. On je helikopterom prebačen sa mjesta nesreće.

Čileanska vojska navela je da su se kajaci prevrnuli zbog velikih talasa na jezeru General Karera. Vojni patrolni čamac spasao je troje ljudi iz Tompkinsove grupe, a helikopter je prevezao još troje, navela je vojska.

Milijarder star 72 godine je poslije odlaska u penziju 1989. bio aktivan u zaštiti životne sredine. Bio je vlasnik stotina hiljada hektara u Patagoniji, retko naseljenoj oblasti sa mnoštvom rijeka u južnom delu Čilea i Argentini.

Na dijelu posjeda u Čileu on je formirao Pumalin Park, 290.000 hektara šuma, jezera i fjordova, koji se proteže od Anda do Pacifika.

– Tomova smrt je veliki gubitak za pokret za očuvanje životne sredine, ne samo u Čileu, nego na svjetskom nivou. On je neko ko je ulagao svu svoju energiju, svo svoje bogatstvo i sav svoj duh u očuvanje ekosistema- rekla je Sara Larejn, dugogodišnja Tompkinsova prijateljica koja vodi jednu čileansku ekološku organizaciju.

(Agencije)