Magazin 05.05.2016.

Američki naučnici dobili dozvolu da oživljavaju mrtve!

ČITANJE: 2 minute
nauka
Američki naučnici dobili su dozvolu da oživljavaju preminule ljude, odnosno da im regenerišu ili zamijene mozak.

“Indipendent” navodi da će dvije kompanije – “Biokvark inc” i “Revita lajf sajens” – započeti svoje proučavanje u toj oblasti, uz dopuštenje američkih vlasti.

Početni testovi koristiće “šaroliku” seriju tehnika na 20 subjekata da bi se utvrdilo da li će tijela pokazati bilo koji znak regeneracije ili preokret u stanju moždane smrti.

Grupa naučnika koja stoji iza testova nada se da će uspjeti da pronađe načine kako da održi u životu ljude čiji je mozak proglašen mrtvim.

Naredni korak biće da “uzgoje” novi mozak i pomognu “bivšim mrtvacima” da prebole tu traumu.

Kompanije koje se bave tim “poslovima” navode da nauka, trenutno, ne može da regeneriše mozak, ali da neke druge žive vrste to mogu.

Neke ribe i vodozemci u stanju su da regenerišu, a zatim i da “remodeliraju” veće dijelove mozga, čak i nakon trauma opasnih po život.

Ako naučnici uspiju da regenerišu mozak i da ga ponovo “priključe” na ostatak organizma, to bi moglo da omogući oživljavanje mrtvih.

Naučnici se nadaju da bi neki sličan postupak mogao da omogući ljudima koji su u komi ili pate od neurološki degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove ili Parkinsonove, da se osjećaju bolje, čak ako i ne uspije doslovno da vrati ljude iz mrtvih.

Iako se mnogo toga učinilo u zaustavljanju brze smrti, odnosno produženju života, malo je učinjeno po pitanju povratka ljudi “nazad”, nakon što pređu crtu moždane smrti.

To stanje medicinski establišment definiše kao `nepovratno`, te takve osobe tehnički više nisu žive, uprkos tome što njihovim organizmima i dalje cirkuliše krv, probavljaju hranu, izlučuju tjelesne tečnosti, balansiraju hormone, rastu, polno sazrijevaju i rađaju…

Nedavno je potvrđeno da ljudima čiji je mozak nedavno umro još ponekad djeluje krvotok, te da posjeduju električna `gnijezda` aktivnosti unutar mozga, samo nedovoljna za integrisano funkcionisanje cijelog organa, navode naučnici.

“Jako smo uzbuđeni zbog odobravanja našeg protokola i dozvole da pokušamo oživjeti mrtve”, izjavio je Ira S. Pastor, direktor “Biokvarka”.

Studija se na službenim stranicama američke Vlade opisuje kao “dokaz koncepta, koji će koristiti seriju tehnika kako bi se pokušalo sa vraćanjem subjekata u život”.

To će uključivati i tehniku matičnih ćelija i lasere, tvrdi se u istom dokumentu.

(Agencije)