Politika 24.10.2019.

AMERIČKI SENAT O BIH: Radimo na kompromisu za formiranje Savjeta ministara

ČITANJE: 3 minute

Američki senatori održali su jučer saslušanje o temi Zapadnog Balkana na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Senatu. Neke od glavnih tema bile su etničke podjele u BiH, zastoj u formiranju vlasti i blokade u NATO integracijama naše države.

Matthew Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, u kontekstu blokada spomenuo je u više navrata aktuelnog člana predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

“Sada radimo na kompromisu i da da se formira Vijeće ministara BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak i da se pošalje ANP. Ali glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. Pri tome moram naglasiti da ANP nije članstvo u NATO-u, nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini”, potcrtao je Palmer.

On je kazao da je u prošlosti bilo nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo.

“Samo da navedem nekoliko primjera – Aprilski paket i Butmirski razgovori, oni koji blokiraju promjene, su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Moram istaknuti da je recimo izborna reforma veoma važna kada je riječ o popravljanju situacije u BiH”, rekao je Palmer.

Palmer je kazao da je “razočaravajuće vodstvo, kako na entitetskom tako i na državnom nivou, koje se ponaša nacionalistički radeći malo kako bi pomoglo običnim građanima”.

Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je u uvodnom obraćanju senatorima Palmer.

On je rekao da je primjer vlasti u Kantonu Sarajevo na koji se trebaju svi ugledati.

“To je nešto što zaslužuje podršku, gdje više stranaka učestvuje zajedno u vlasti”, rekao je Palmer.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Najviše frustrira odlazak mladih ljudi u prekomjernom broju, koji ne vide svoju budućnost u toj zemlji, Palmer je istakao da se mladi ne osjećaju sigurno u vlastitoj državi. Etničke podjele se nastavljaju i one su glavna prepreka za stabilnosti i sigurnost”, kazala je Shaheen.

Američki analitičar Janusz Bugajski kazao je, kada je riječ o BiH, da SAD mora ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog predstavnika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

“Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih dijelova u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoj plijen i mreže patronata. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnom nivou, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo. U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz finansijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom”, istaknuo je Bugajski.

Govoreći o regionu Palmer je ocijenio da je EU odbijanjem da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslala lošu poruku Srbiji i Kosovu da dogovor ne mora značiti i evropski put.

Palmer je govorio i o saradnji s Richardom Grenelom koji je imenovan za specijalnog predstavnika SAD-a za ove dvije države i kazao da njihov odnos vidi kao partnerski, a ne podjelu odgovornosti.

(Klix.ba)

Oznake: Milorad Dodik