Vijesti 11.02.2016.

Američki senat usvojio nove sankcije Sjevernoj Koreji

ČITANJE: 1 minuta
senat
Američki senat usvojio je kasno sinoć nove sankcije Severnoj Koreji, reagujući na njeno četvrto testiranje nuklearnog oružja, zakonom koji treba da odobri Predstavnički dom kako bi stupio na snagu.

Senatori su jednoglasno s 96 glasova usvojili nacrt zakona o uvođenju sankcija za sve osobe ili preduzeća koji podržavaju vlasti u Pjongjangu u nabavci i proizvodnji oružja za masovno uništavanje. Senatori Ted Kruz i Marko Rubio, stranački kandidati za predsjedničke izbore, prekinuli su predizbornu kampanju kako bi došli na glasanje u Senatu.

Predstavnički dom je 12. januara usvojio sličan tekst zakona ali će morati ponovo da zasjeda kako bi usvojio novu verziju koju je usvojio Senat.

– Taj diktatorski režim treba da shvati da mora da snosi posljedice za svoja djela- izjavio je predsjednik Predstavničkog doma Pol Rajan.

Sjeverna Koreja saopštila je 7. februara da je uspješno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa. Ta najava je izazvala brojne međunarodne osude jer se to dogodilo mjesec dana nakon što je Pjongjang naveo da je izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe.

Sjeverna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raket.

(Agencije)