Svijet 11.09.2021.

Američko istraživanje: 11 puta više izgledno da će nevakcinisani preminuti od koronavirusa

ČITANJE: 1 minuta

Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) je pokazalo da je 11 puta izglednije da će nevakcinisana osoba preminuti od koronavirusa.

Utvrđeno je da je vakcinacija znatno smanjuje mogućnost hospitalizacije i rizik od smrti, pa čak se to odnosi i na vrlo zarazni delta soj koronavirusa.

Istraživanjem od aprila do sredine jula ove godine bilo je obuhvaćeno 600.000 osoba pozitivnih na koronavirus u 13 američkih saveznih država. Za napomenuti je da je u Sjedinjenim Američkim Državama već početkom ljeta bilo sve više osoba koje su bile zaražene delta sojem virusa, prenosi Klix.

Uočeno je da je 4,5 puta više bilo izgledno da će se zaraziti oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa, da je 10 puta više izgledno da će biti hospitalizirani i da je 11 puta više izgledno da će preminuti.

“Vakcinacija djeluje. To je krajnja linija. Imamu naučna sredstva i moramo ih iskoristiti kako bismo suzbili ovu pandemiju”, izjavila je direktorica CDC-a dr. Rochelle Walensky obraćajući se u Bijeloj kući.

Ovim istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni jučer, 10. septembra, je ustanovljeno da se učinkovitost zaštite vakcinacijom smanjuje vremenom. Na proljeće je ona bila 98 posto, a već u junu i julu 78 posto. Naučnici nisu iznenađeni zbog toga podsjetivši da niko nikada nije tvrdio da su vakcine idealne, ali da se pandemija suzbija tako što se vakciniše veliki broj ljudi.

Prema riječima Walensky, 90 posto od ukupno hospitaliziranih zbog koronavirusa su oni koji se nisu vakcinisali, prenosi agencija Associated Press.

(A.M.)