Svijet 29.11.2022.

Amerika odgovorila na optužbe Evrope: “Ne profitiramo, to je laž”

ČITANJE: 1 minuta

Bijela kuća odbacila je optužbe da SAD profitiraju od drastičnog povećanja cijena tečnog prirodnog gasa (LNG) koji isporučuje Evropi.

Zvaničnik američke administracije rekao je novinarima na konferencijskom pozivu da je ta tvrdnja laž i da Vašington isporučuje LNG Evropi kako bi joj pomogao da se pripremi za zimu, prenosi Indeks.

Naime, najveći dio LNG-a iz SAD se isporučuje po dugoročnim ugovorima sa stranim trgovinskim kompanijama, a među njima je i nekoliko evropskih kompanija koje potom gas preprodaju evropskim potrošačima, objasnio je on.

Evropske zemlje su u potrazi za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije Zapada zbog sukoba sa Ukrajinom. LNG, duboko zamrznuti prirodni gas pod visokim pritiskom koji se transportuje brodovima u tečnom obliku, je jedna od alternativa. Za sada većina evropskih zemalja dobija LNG iz SAD.

Njemački ministar ekonomije Robert Habek nedavno je optužio zemlje izvoznice LNG-a da podižu cijene tečnog prirodnog gasa usred energetske krize.

Oznake: Evropa, gas, SAD