Svijet 24.12.2022.

Amerika odlučila: Ukrajini pomoć od nevjerovatnih 45 milijardi dolara

ČITANJE: 1 minuta

Poslanički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata dao je juče konačno odobrenje za paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara nakon povratka predsjednika Volodimira Zelenskog iz Vašingtona s obećanjem da će dobiti rakete Patriot za odbijanje ruskih napada.

Mjeru, koja je dio vladinog finansijskog okvira od 1,66 biliona dolara, koji je Senat prihvatio dan ranije, sada još mora potpisati američki predsjednik Džo Bajden. Vojna i privredna pomoć nastavlja se na američku pomoć u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu ove godine, kao i na sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji, među kojima je sada i ograničenje na cijene ruske nafte.

Rusija prijeti da će smanjiti izvoz nafte

Rusija je na ograničenje u petak odgovorila prijetnjama da će smanjiti izvoz nafte za pet do sedam posto početkom iduće godine tako što će obustaviti prodaju zemljama koje podržavaju mjeru.

Zelenski već dugo traži rakete zemlja-vazduh Patriot za pomoć u borbi s ruskim zračnim napadima koji su uništili gradove i sela tokom 10 mjeseci sukoba te prekinuli snabdijevanje strujom i vodom širom zemlje tokom posljednja tri mjeseca. Zelenski je na svome Telegramu poručio: “Iz Vašingtona se vraćamo s nečime što će stvarno pomoći.”

Zelenski zahvalio

U tvitu u kojem je zahvalio Kongresu i čelnicima obje stranke, Zelenski je rekao da je ključno da su Amerikanci “rame uz rame” s Ukrajincima u ovoj borbi. Ali, američki zvaničnici tvrde da jedna Patriot, koji je predsjednik Džo Bajden obećao Zelenskom i Ukrajini, neće promijeniti tok rata.

Vašington i njegovi saveznici nisu htjeli Kijevu dati moderne borbene tenkove i dalekometne projektile ATACMS, koji imaju domet daleko preko granice s Rusijom.