Svijet 19.02.2023.

Amerika prijeti Kini: “Nemojte pomagati Rusiji, biće posljedica”

ČITANJE: 2 minute

Američki državni zvaničnik Antony Blinken upozorio je kineskog kolegu Wang Yija da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu, kazali su američki diplomati.

Šefovi diplomatija dviju supersila razgovarali su na tajnoj lokaciji u Münchenu, a State Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što je završio.

Odnosi Pekinga i Washingtona napeti su otkako je kineski špijunski balon doletio iznad američkog kopna, a američki ga lovci po naredbi predsjednika Joea Bidena srušili. U isto vrijeme Zapad pažljivo posmatra pekinški odgovor na rat u Ukrajini. Washington ima informacije da bi Kina mogla pružiti ratnu pomoć Rusiji.

“Državni zvaničnik je prilično otvoreno upozorio na posljedice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u sistemskom izbjegavanju sankcija”, kazao je visoki zvaničnik State Departmenta koji je želio ostati neimenovan.

Dodao je da Kina pokušava sjediti na dvije stolice tvrdeći da želi doprinijeti miru i stabilnosti, ali i istovremeno poduzimajući “zabrinjavajuće korake” s namjerom da podrži rat u Ukrajini.

Wang je nekoliko sati ranije na minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji još jednom pozvao na dijalog i sugerisao evropskim zemljama da trezveno razmisle kako okončati rat. Kazao je i da “neke snage ne žele da rat uskoro završi”, ali nije rekao koje.

Kinezi se nisu ispričali Amerikancima zbog balona

Blinken i Wang sastali su se nakon što je šef kineske diplomatije rekao da su Sjedinjene Države “histerično” reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila.

Američki borbeni avioni su početkom februara srušili balon koji je prvo nadletio Kanadu i ušao u vazdušni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici. Govoreći na bezbjednosnoj konferenciji u Münchenu, Wang je podsjetio da je Peking saopštio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenuo s kursa.

“Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?” upitao je šef kineske diplomatije. To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

Zvaničnik State Departmenta kazao je novinarima da je Blinken izravno i iskreno nekoliko puta rekao Wangu da se kršenje američkog vazdušnog prostora ne smije ponoviti. Kina se na tom sastanku nije izvinula za ometanje vazdušnog prostora Sjedinjenih Država, prenose agencije.

(A.M.)