Vijesti 29.01.2016.

Amerika u strahu: Kina uvodi sankcije SAD!?

ČITANJE: 2 minute
sad kina
Iako SAD imaju veoma moćan mehanizam uvođenja sankcija drugim zemljama, nedavne prijetnje Pekinga o uvođenju ograničavajućih mjera američkim kompanijama primoraće Vašington da nauči da procjenjuje sopstvene slabosti, smatra bivši činovnik Stejt departmenta, Piter Harel.

On tvrdi da će Vašington morati da se pripremi za novu realnost u kojoj SAD ne samo da nameću nove sankcije, već se od njih i brane, prenio je Rojters.

Osim toga, nedavne prijetnje Pekinga o uvođenju ograničavajućih mjera američkim kompanijama iz namjenske industrije, koje prodaju oružje Tajvanu, ne bi trebalo da iznenade američko rukovodstvo, budući da sam Vašington takve sankcije primjenjuje prema drugim državama godinama.

O potencijalnom uvođenju sankcija američkim kompanijama još krajem prošle godine govorio je zamjenik ministra inostranih poslova Kine Čen Ceguan.

– U cilju zaštite sopstvenih nacionalnih interesa, Kina je riješila da preduzme neophodne mjere i uvede sankcije protiv kompanija koje isporučuju oružje Tajvanu- rekao je on tada.

Prema riječima Harela, politika Pekinga je zapravo identična mjerama koje je preduzeo Vašington prema Iraku još prije pet godina kada je kompanijama za proizvodnju naoružanja dat ultimatum — prestanak isporuke oružja Iraku ili prestanak saradnje sa SAD-om. Većina kompanija se tada odlučila za saradnju sa SAD-om.

Bivši činovnik Stejt departmenta, specijalista upravo za pitanja sankcija, kaže da će sada američke kompanije biti bačene u sličnu vatru, te će morati da biraju između Kine i Tajvana. Poređenja radi, ekonomija Kine je 20 puta veća od tajvanske.

Pored toga, Kina je jedno od najvažnijih tržišta za američke gigante „Epl“ i „Masterkard“, s obzirom na to da se više od 10 odsto ukupnog poslovanja tih kompanija obavlja u toj zemlji.

(Intermagazin)