Svijet 01.10.2022.

Amerikanci i Nijemci o ulasku Ukrajine u NATO: Nije vrijeme za to, rat se ne smije proširiti

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u petak potpisao dokument u kojem je zatražio ulazak Ukrajine u NATO po hitnoj proceduri, oglasili su se i brojni svjetski zvaničnici koji su komentarisali ovu odluku.

Među prvima koja se oglasila bila je i ministrica inostranih poslova Njemačke Analena Berbok koja je rekla kako ne vidi nikakvu šansu da se Ukrajina brzo pridruži NATO-u.

“Razumijem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako imamo odgovornosti osigurati da se rat ne proširi na druge zemlje te da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas”, rekla je Berbok.

Povodom odluke Ukrajine oglasili su se i iz Bijele kuće, tačnije savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan koji je govorio o ozbiljnosti ukrajinske odluke.

“Sjedinjene Američke Države su jasno istakle kako podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje žele da se pridruže. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vrijeme”, zaključio je Salivan.

Podsjetimo, nakon što je Rusija juče objavila aneksiju ukrajinskih teritorija, iz Kijeva su saopštili kako žele po ubrzanoj proceduri ući u NATO.

“De facto, mi smo već krenuli u NATO. De facto smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse. Danas Ukrajina aplicira da to uradimo de jure. Kroz proceduru koja će zadovoljiti naš značaj za zaštitu cijele naše zajednice. U Poduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem nastojanja Ukrajine da se ubrzano pridruži NATO-u”, kazao je Zelenski.

(A. S.)