Vijesti 28.09.2015.

Amerikanci očajni, Rusi imaju bolji avion!

ČITANJE: 1 minuta
su-35
Ruski borbeni avion “Su-35” po mnogim karakteristikama je bolji od američkih lovaca četvrte generacije “F-16” i to zabrinjava Pentagon, piše američki list “Nacionalni interes” (The National Interest).

Ruski višenamjenski borbeni avion “Su-35” predstavlja veliku prijetnju bilo kojem zapadnom lovcu, navode stručnjaci, koji procjenjuju da konkurencija ruskom avionu može biti samo američki “F-22”.

Čak ni najnoviji američki lovac-bombarder pete generacije “džoint strajk fajter F-35” ne može da se poredi sa “Su-35”.

Američki avon mogao bi da parira ruskom lovcu samo ukoliko bi posada bila u stanju da maksimalno iskoristi prednosti “stelt tehnologije” i sistem za elektronsko ratovanje.

Što se tiče prethodnih tipova aviona američke vazdušne industrije, kao što je višenamjenski lovac četvrte generacije “F-16”, “Su-35” ih po mnogim karakteristikama ostavlja daleko iza sebe.

“F-16” nema moćni radar sa rešetkastom antenom sa aktivnim elektronskim skeniranjem.

Osim toga, bombarder ne može da izbacuje rakete niti sa iste visine niti pri istoj brzini pri kojoj to radi lovac četvrte generacije “F-15 Igl” kompanije “Boing”, avion koji se koliko-toliko može uporediti sa “SU-35”.

Ukoliko se nađe u borbi sa ruskim avionom, pilot američkog “F-16” morao bi se osloniti isključivo na profesionalizam u upravljanju avionom, navodi list.

(Agencije)