Vijesti 26.10.2015.

Amerikanci zabrinuti: Šta to Rusi rade na dnu mora?

ČITANJE: 2 minute
podmornica
Ruske podmornice veoma su aktivne u blizini kablova na dnu mora od kojih zavisi internet-veza za gotovo cijeli svijet, zbog čega su SAD veoma zabrinute.

Kako piše “Njujork tajms”, vojni i obavještajni zvaničnici SAD zabrninuti su da bi Rusi mogli da, u situaciji tenzije ili konflikta, planiraju da napadnu te kablove, od kojih zavise komunikacije zapadnih vlada, ekonomija i građana.

Međutim, kako list navodi, i dalje nema nikakvih dokaza o siječenju kablova, ali su zvaničnici SAD svejedno zabrinuti zbog povećane aktivnosti ruske vojske, kako po dnu mora, tako i po čitavom svijetu.

U Pentagonu i obavještajnim agencijama podaci o rastućim pomorskim aktivnostima su strogo povjerljivi i o njima se javno ne diskutuje.

“Svakodnevno brinem zbog toga šta bi Rusi mogli da rade”, navodi komadant flote podmornica u Pacifiku, Frederik Dž. Rog.

U isto vrijeme portparol mornarice u Vašingtonu komadant Vilijam Marks kaže da bi “bio veoma zabrinut da čuje da neka zemlja petlja sa komunikacionim kablovima”.

“Međutim, zbog povjerljive prirode operacija u kojima učestvuju podmornice, ne možemo ništa više o tome da diskutujemo”, kaže Marks.

Međutim, privatno su mnogo direktniji, navodi “Njujork tajms”, pa tako ističu da od Sjevernog mora do Sjevernoistočne Azije, a čak i u vodama blizu obala SAD, beleže znatno povećanu rusku aktivnost duž poznatih ruta kablova.

Tako je, kako se navodi, prošlog mjeseca ruski obavještajni brod Jantar išao duž istočne obale SAD na putu do Kube – gdje se u blizini američke baze Gvantanamo nalazi jedan od kablova.

“Ovaj nivo aktivnosti se može uporediti sa onim koji smo vidjeli za vrijeme Hladnog rata”, ističe jedan od evropskih diplomata.

List navodi da se te ruske operacije poklapaju sa onim na Krimu, istočnoj Ukrajini i u Siriji.

(B92)