Magazin 01.04.2016.

Amfilohije: Srbi u RS malo bolji od polukrštene Crne Gore i nedokrštene Srbije

ČITANJE: 1 minuta

Republika Srpska jedina je krštena srpska zemlja čije je raspeće urodilo plodovima. Samo duša koja časno ponese svoj krst i narod nosi taj krst, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“Samo duša koja časno ponese svoj krst i narod koji dostojanstveno nosi taj krst i koji odstrada svoju vjeru, zaista razumijju tajne tog izvornog, hrišćanskog načina postojanja” rekao je Amfilohije u okviru Velikoposnog ciklusa predavanja u organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini.

“Srbi u Republici Srpskoj jesu prošli raspeće, zbog čega su malo bolji od polukrštene Crne Gore i nedokrštene Srbije.

Užas i strava su prešli preko ovog prostora i dotakli se svakog čovjeka, a kada preživiš bijedu i nemoć ljudskog života otkriješ i u čemu je ljudski spas. Bez muke se pjesma ne ispoja, ni sablja ne iskova. Kroz raspeće i stradanje se zadobija i vaskrsenje”, rekao je Amfilohije, prenose Novosti.

On je istakao da čovjek nije stvoren da živi dan ili sto godina, “nego je za vječnost stvoren”.

“Pokajanje je najljepši cvijet ljudskog života, promena uma, neprekidno mijenjanje sebe samoga, zato je post priziv na tu promjenu i popravku, čišćenje korova iz ljudske duše, da bi vrlina u čovjeku mogla da cvjeta”, rekao je Amfilohije u Bijeljini.

(Kurir)