Politika 19.07.2016.

Amidžić: Nemamo budućnost bez ulaganja u obrazovanje

ČITANJE: 3 minute

Ova zemlja neće imati budućnost ako ne bude ulagala u obrazovanje i promovisala rad i zalaganje kao osnovnu vrijednost društva, kaže Srđan Amidžić, docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i predsjednik Odbora Narodne skupštine RS za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje.

Kaže da mu je najveća želja da svoja znanja koja je stekao prenese na mlade generacije, a od katedre na kojoj predaje, kako kaže, ne želi se nikad odvojiti.

“Kad je u pitanju profesionalni rad, iskreno najljepše se osjećam u amfiteatru sa svojim studentima. Naravno, svako će reći da je njegova profesija najbitnija, i ja to razumijem. Ali kako su govorili stari Grci da šusteri ne moraju dobro raditi godinu dana, a sva šteta će biti da će Atinjani hodati bosi. Ali ako profesori ne rade dobro godinu dana ili ne izvedu generaciju do kraja, za Atinu nema napretka narednih 50 godina”, kaže on.

Imao je, ističe, mnogo prilika da napusti Banjaluku i tokom i poslije studiranja, ali odlučio je da ostane u svom gradu.

“Ja sebe jednostavno nisam vidio da mogu da živim mimo ovih prostora. Ovdje sam se rodio, završio fakultet, zasnovao porodicu, ovdje mi žive roditelji, prijatelji i sve što me okružuje i čini sretnim. Moja odluka je bila da ostanem, a da se s druge strane kroz politiku založim da Banjaluka bude još bolja za život”, rekao je on.

To je, kako navodi, bio glavni razlog što se politički angažovao i pristao da na narednim lokalnim izborima bude nosilac liste Gradskog odbora SNSD-a, i da neke od svojih ideja pokuša da realizuje u praksi.

Navodi da su svi politički programi slični, bez obzira da li ih promovišu kandidati za gradonačelnika u Banjaluci ili bilo kom drugom mjestu.

“Kad pogledate bilo koje izbore bilo gdje, svi kažu da treba voditi računa o urbanom planiranju, razvoju grada, da se mora zadržati komponenta socijalne osjetljivosti, i tako dalje. Ali svaki razvijeni i uspješni grad veže se za ime uspješnog gradonačelnika. Mislim da Igor Radojičić personalno i tim koji je okupio oko sebe imaju kapacitet i sposobnost da ostvare ono o čemu svi pričaju. Radi se o čovjeku koji nije opterećen prošlošću i sve njegovo djelovanje je fokusirano na stvari koje će se raditi u budućem periodu, s jasno definisanim prioritetima za pojedine oblasti. Mislim da u njegovom timu mogu da dam određen doprinos, da se napravi iskorak”, kaže on.

Glavna poruka građanima mu je, kako kaže, da su rad i zalaganje osnov svega, i da uspješnima među nama treba dati šansu, kao što je to prije nekoliko dana pokazano na primjeru Bojana Kresojevića, studenta generacije Ekonomskog fakulteta.

“Bio sam presrećan kad sam bio na odbrani diplomskog rada kolege Bojana. Moramo naći način da te mlade ljude približimo javnosti, tako da kad oni vide njegov primjer sami steknu motivaciju da se trud i zalaganje ipak isplate i da je moguće ostvariti svoje ciljeve. To je osnova društva i to je ono iza čega ću ja uvijek stati i podržati”, rekao je on.

(nezavisne.com)