Vijesti 06.03.2017.

Amidžić: Toplana na drvnu sječku najbolje rješenje

ČITANJE: 1 minuta

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić kaže da je izgradnja nove toplane na drvnu sječku najbolje rješenje za grad, jer Republika Srpska nema nijedan drugi energent, ni gas, ni termalne vode.

– Logično je da se okrenemo drvetu, jer smo do sada dali stotine miliona KM za mazut koje su otišle u Italiju, a nismo kupovali resurs koji nam se nalazi pred nosom, rekao je Amidžić.

On je naveo da je grad već razgovarao sa preduzećem “Šume Srpske” i drugim dobavljačima, te da su rezervisane potrebne količine drvne sječke, tako da nabavka ovog energenta neće biti problem.
Prema njegovim riječima, Banjaluci bi za jednu sezonu trebalo oko 80.000 tona drvne sječke.

– Raspisaćemo javni poziv za izgradnju toplane. Tražimo referentne ponuđače koji imaju iskustva i, osim biznis-plana, posebno ćemo bodovati rokove projektovanja i izgradnje. Na ovaj način želimo da prikupimo što veći broj kredibilnih ponuda i da uđemo u ovaj pojekat već za narednu sezonu, rekao je Amidžić.

On je dodao da je zahtjev grada prema Toplani 24-časovni način rada i ista cijena grijanja.

Amidžić je poručio da je potrebno početi smanjivati dug Toplane, a sa novim preduzećem na drvnu sječku Banjaluka planira godišnje uštede od osam miliona KM.

(Agencije)