Region 27.12.2022.

Amonijak i dalje curi iz cisterne kod Pirota

ČITANJE: 1 minuta

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz vagona cisterne koji je iskliznuo iz šina na desetak kilometara od grada. Prema najnovijim analizama vazduha, u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su i koncentracije u tom dijelu povećane.

Voda je, prema analizama gradskog Zavoda za javno zdravlje, ispravna i vodosnabdijevanje je uredno. Rade se redovne i vanredne kontrole, naročito u mjestu Staničenje, jer je lokalni izvor na 150 metara od mjesta nesreće, kaže direktor vodovoda Zoran Nikolić, prenosi RTS.

Agencija za zaštitu životne sredine postavila je u Pirotu još jedan mjerač kvaliteta vazduha i to, kako kaže zamjenik gradonačelnika Miloš Colić, u centru Industrijske zone, koja je najbliža mjestu na kojem se prevrnula cisterna sa amonijakom.

Tako će građani kvalitet vazduha moći da prate onlajn.

Colić kaže da amonijaka nema i nije ga bilo u centru grada, te da su isključivo iz predostrožnosti đaci prebačeni na onlajn nastavu, a radnici u industrijskoj zoni povučeni sa radnih mjesta.

“Dok ne utvrdimo iz više mernih instrumenata kakva je sitauicja u vazduhu”, kaže Colić i podsjeća da su juče i prekjuče i mjerenja Kriznog štaba pokazivala da amonijaka u vazduhu u gradu nema.

Gas međutim i dalje curi na mjestu akcidenta i koncentracije u vazduhu su tamo višestruko povećane i opasne po život.

Oznake: Amonijak, gas, Pirot